Tooftaff - Software & App Music Sheets - Review




 Fiecare muzician știe cât de mult durează redactarea unei partituri, iar modalitatea de distribuire poate da bătăi de cap fiecăruia. 

                                                  Spre bucuria noastră aici intervine tehnologia. 

De-a lungul timpului, anumite companii au încercat să scoată pe piață produse digitale și să le rafineze în funcție de nevoile fiecărui compozitor, muzician. 
Așa că noi ne-am decis să cercetăm o serie produse și să vedem care sunt cele mai bune de pe piață/accesibile, care merg pe Windows/Mac/iOS/Android.

Să începem!

MuseScore 3 este un software open-source și este disponibil ca variantă gratuită pentru utilizatorii Windows, Mac, Linux. 

Este ușor de utilizat iar din punct de vedere vizual, curat, simplist. Softul este dotat cu toate ustensilele necesare pentru notație și cu opțiunea de redare a notelor. Îți oferă posibilitatea de a importa fisiere MIDI si fisiere Music XML . Cu toate ca nu are un sound real al instrumentelor, dar este un tool ideal pentru compoziție și transcriere. 


Bonus, MuseScore s-a gândit și la toboșari, iar pentru ei a creat o extensie specială pentru scrierea partiturilor destinate setului de tobe, marching, duete, diverse aranjamente pentru un număr mai mare de instrumente. 

Trebuie luat în considerare un aspect, dacă este supraîncarcat există posibilitatea să se închidă, iar sfatul nostru este să salvezi ceea ce ai scris ori de cate ori este nevoie. 






GrooveScribe este un soft online gratuit care poate fi ultilizat direct din browser. 

Este ideal pentru toboșarii începatori dornici să învețe să scrie partituri. Pe lângă partitura propriu-zisă, are ca suport ajutator un patch prin care selectezi fiecare element in parte, similar celor care se folosesc în softuri de editat muzică pentru a scrie ritmurile. 




Musicnotes este un soft gratuit dar și cu in-app purchase. 

Se numară printre puținele softuri care se adresează atat pe Windows, Mac, cât și pentru iOS, Android. Acesta are integrat o bază de date care acoperă o paletă variată de genuri muzicale, se adreseaza utilizatorilor începători și intermediari. Aplicația suportă transpunerea, opțiuni de redare a paginilor hands-free, cât și anumite fundaluri estetice pentru foaia de partitură, iți permite importarea propriilor tale fișiere.




Orpheus Sheet Music Pro este o aplicație disponibilă pentru Android. 

Este ideală pentru a scoate toate partiturile în format digital, foarte ușor de navigat, format intuitiv. Conține simbolurile necesare scrierii, utilizare și stocare nelimitată a fișierelor. Are integrat Drop Box și Google Drive, pentru o distributie mai usoară, suporta pedalele prin bluetooth. 

Aplicația poate fi achiziționată atât gratuit cât și contra cost la prețul de 7$.




ScoreCloud este un software gratuit și disponibil pentru Windows/Mac/IOS. 

Are capacitatea de a transcrie orice sunet polifonic, este ideal pentru muzicieni, studenți, profesori, coruri, trupe, compozitori, aranjori. 

ScoreCloud oferă și pachete contra cost, pe baza de subscribție lunară intre 5-20$.




MagicScore Maestro8
este disponibil numai pentru Windows. 

Are tot ce este necesar pentru a compune și a scrie muzică. Vine în ajutorul tău cu un pian virtual care este considerat cel mai bun de pe piața, manevrarea și scrierea simbolurilor se face cu un singur click. 

Poți să adaugi notele de pe o clapa MIDI, sau poți începe proiectul accesând template-urile disponibile. Ai posibilitatea de a intruduce durata, velocitatea pentru a face fiecare instrument să sune mult mai realist. Designul softului ar avea nevoie de un face-lift, probabil pentru versiunile viitoare se vor gandi dezvoltatorii și la acest lucru. 

Prețul pachetului, nu mai multi nici mai puțin de 70$.



QuickScore Elite Level II este disponibil Windows/Mac. 

Ai posibilitatea să îți transcrii muzica și totodată să inregistrezi/editezi sample-uri audio. Meniul îți oferă accesul la 50+ opțiuni de editat. Poți să exporți fisiere MusicXML și MIDI, făcând distribuția fișierelor mult mai ușoară și accesibilă pentru colaboratorii tăi. Interfața este putin mai dificila pentru navigat. 

Prețul pachetului este de 180$. 


Notion 6 este disponibil pentru Windows/Mac/IOS.

Cu acesta poți să folosești clapa MIDI, pian virtual sau chitară, pentru a importa notele în program. 

Este foarte ușor de instalat și de navigat. Softul are o bază de sample-uri care se apropie de sunetul real al instrumentelor, însă utilizeaza destul de mult spațiu pe hard.

Prețul pachetului 150$. 


Sibelius First este suportat atât de Windows cât și de Mac, este un soft ideal pentru cei care vor să se apuce să scrie partituri, iar acesta vine îți ofera 40 de template-uri pentru a te scoate din blocaje sau sa te inspire. 

Versiunea full a soft-ului poate ajunge și la prețul de 500$ dar poți să optezi pentru versiunea gratuită dacă alegi template-ul de 4 instrumente, iar template-ul de 16 instrumente este disponibil la prețul de 125$.


Recomandat de muzicieni!



Finale Print Music este disponibil atât pe Windows cât și pe Mac.
Programul are capacitatea de a a transfera digital partiturile dorite din pdf în soft. Pune la dispoziție o varietate de tamplate-uri pentru aranjamente, oferă posibilitatea de a transpune și de a utiliza clapa MIDI pentru a scrie notele în partitură. Iar nu în ultimul rand are functia import/export MIDI, exporta fisierele Music XML și multe alte opțiuni. 

Prețul pachetelor este pe categorii, există: versiunea gratuită, versiunea pentru studenți la 99$ și cea completă în regim academic la prețul de 350$.  



Care dintre aceste softuri/aplicații preferi? Așteptăm răspunsul tău în secțiunea de comment.

- Susține comunitatea Tooftaff - 




Comments