Toboșariada 2023 - Interviu Vlad Stoica


Bun venit pe blogul nostru, unde împreună vom explora o inițiativă fascinantă din lumea muzicală a toboșarilor români!

Pentru cine își mai amintește, în 2012, primele ediții de reprezentații la tobe în spațiul public, au fost ale comunității de toboșari Tooftaff ce au luat naștere în orașe precum Cluj, București și Craiova.

 Aceste evenimente au adus în prim-plan o serie de toboșari talentați din industria muzicală locală, reprezentând punctul de pornire pentru o nouă direcție în domeniul mișcării toboșarilor din țară, pentru viitoarele generații. 

Astăzi, vom avea privilegiul de a te duce în culisele evenimentului "Toboșariada 2023" care a sarbatorit a doua ediție, prin intermediul unui interviu alături de Vlad Stoica, toboșar pasionat care a fost parte integrantă a organizării. 


Vlad Stoica (sursa: Facebook)


Vom explora perspectivele și pasiunea din spatele acestui proiect, aducând lumină asupra modului în care muzicienii continuă să redea o notă prietenoasă peisajului cultural al României prin astfel de inițiative vibrante. 



Cum a luat naștere ideea de a organiza Tobosariada în Iași? Care au fost sursele de inspirație?


Ideea mi-a venit acum mulți ani, după ce am văzut inițiative similare în alte țări pe internet. Nu știam însă că în Iași există atât de mulți pasionați de tobe. Prietenul meu, Ionuț Nistor, m-a întrebat la sfârșitul anului 2021 dacă nu am putea organiza un astfel de eveniment, având în vedere că la școala de muzică unde merge fiul său sunt aproximativ 25 de copii cu instrumente.


 În primul an, am reușit să adunăm în jur de 50 de participanți, jumătate fiind toboșari cu experiență, iar în al doilea an am avut 65 de seturi și în jur de 80 de participanți. Doar 10-12 dintre aceștia aveau experiență, ceea ce a fost interesant și amuzant în același timp.


sursa: Facebook (Tobosariada)

 Cine face parte din echipa de organizare a Tobosariadei și care este rolul fiecărui membru în acest eveniment?

Echipa de organizare este formată din Ionuț Nistor, Vlad Stoica și Petran Paveliuc, care are și o școală de muzică.


Ce provocări au întâmpinat în procesul de organizare și cum le-ați depășit?


Cea mai mare provocare a fost sincronizarea tobelor pentru a evita întârzierile în timpul recitalului. Am depășit această problemă prin stabilirea unui program riguros și coordonarea strânsă între toboșari.


Cum a fost procesul de selecție a participanților la Tobosariada? Ați avut un criteriu specific sau a fost deschis pentru toți tobosarii?


Anul acesta am avut mulți participanți tineri și entuziaști, mulți dintre ei începând să cânte la tobe în ultimul an. Asta a adus o energie nouă, deși, recunosc, coordonarea lor a fost o provocare.


Puteți oferi detalii despre modul în care au fost planificate și desfășurate repetițiile pentru recital? Cât timp a durat pregătirea artistică?


Fiecare participant a avut repetiții individuale, și a pregătit momentul pe cont propriu sub îndrumarea profesorului său.


sursa: Facebook (Tobosariada)
  
Care au fost obiectivele principale ale Tobosariadei din acest an? Ce ați dorit să transmiteți prin acest eveniment?

În viziunea mea, Toboșariada este mai mult un experiment social decât un eveniment strict muzical. Vrem să dezvoltăm comunitatea și să oferim o platformă pentru tinerii muzicieni unde să poată se exprime.

Ce resurse au fost necesare pentru a pune în aplicare Tobosariada și cum ați obținut sprijinul logistic și financiar?


Petran, cu școala sa de muzică, ne-a oferit sprijin logistic și financiar. În rest, fiecare a contribuit cu instrumentele pe care le avea, și ne-am completat reciproc în cazul în care era nevoie.


Care sunt aspectele distincte ale Tobosariadei din Iași, care o deosebesc de alte evenimente similare?


Unicitatea Toboșariadei din Iași constă în faptul că se desfășoară aici și că suntem noi, organizatorii, în spatele ei. Anul viitor, sperăm să aducem un profesionist de la Drumeo pentru a da evenimentului un caracter mai atractiv.

sursa: Facebook (Tobosariada)




Comments