Interviu Tooftaff - Sergiu Dicoi


Oamenii exceptionali sunt aceia care sunt definiti prin modestie, muncesc mult si sunt dedicati activitatilor care aduc o bucurie si celor din jur.

Sergiu Dicoi este un tobosar care a absolvit Academia de muzica "Gheorghe Dima" din Cluj Napoca si este terapeut muzical la Asociatia "Proiectul Viziunea Nevazatorilor" din Alba Iulia. 



 Poti sa ne povestesti cum ai ajuns sa lucrezi in cadrul asociatiei si cand a fost infiintata?


Totul a inceput din initiativa unei doamne care a infiat doi copii gemeni, ambii cu nevoi speciale, unul dintre copii fiind nevazator si diagnosticat cu autism, celalalt avand ca diagnostic - ADHD. Dorind sa ajute si alti copii cu dizabilitati asemanatoare, in urma cu aproximativ 3 ani a infiintat asociatia ‘’Proiectul Viziunea Nevazatorilor’’. 


Predand muzica timp de 2 ani la scoli cu copii romi si intr-un orfelinat, la invitatia doamnei respective am ales sa lucrez si cu acesti copii.


Cui i se adreseaza aceasta Asociatie?

Aceasta asociatie este de fapt un centru de zi pentru copii nevazatori si copii cu dizabilitati multiple. Asta include copii autisti, cu retard, cu ADHD (imposibilitatea concentrarii asupra unui anumit subiect sau unei anumite acțiuni), sau cu alte handicapuri.


Ce inseamna a fi terapeut muzical?


   Terapia muzicala reprezinta folosirea activitatilor muzicale in sedintele de terapie. Terapia ocupationala are ca scop ajutorarea oamenilor sa isi recastige independenta in majoritatea domeniilor din viata. Principalele ocupatii ale unui copil sunt joaca si invatatul. Astfel, inbinam joaca (cantatul/muzica), respectiv invatatul (sedintele de terapie), luand nastere terapia muzicala.


Cat timp iti dedici la aceasta asociatie?

Momentan la asociatie lucrez doar cu jumatate de norma, dar acasa imi pregatesc materialele si activitatile educative pe care urmeaza sa le realizez cu copiii.

La cate instrumente indrumi copii sa cante?

Cel mai mult ne folosim de pian/orga deoarece e mult mai simplu pentru copii. Fiecarei clape i-am dat o culoare, iar asa copiii pot invata foarte usor diferite fragmente muzicale. Pe langa instrumentele cu claviatura mai folosim si chitara sau diferite instrumente de percutie.

Care este cea mai mare bucurie a ta in momentul in care lucrezi cu copiii?


Cea mai mare bucurie pentru mine e sa vad ca toate activitatile pe care eu si colegii mei le pregatim, dau roade. E dificil sa lucram cu astfel de copii, deoarece o parte dintre ei nu pot vorbi, prin urmare nu putem comunica. Pe langa asta, mai sunt si altii care sunt total nevazatori.

Cum iti raspund copiii la lectiile pe care le predai?


Am trait multe experiente lucrand cu acesti copii. De cele mai multe ori e o placere pentru ei sa faca ceea ce fac, lucru pe care il arata si rezultatele acestora in urma sedintelor. Alteori, datorita dificultatii de comunicare dintre noi, neputand sa se exprime, devin violenti.  

Care este cel mai important aspect de care tii cont in momentul in care te aflii in acest mediu?

Se intampla ca sa reactionez gresit cand copiii nu raspund cerintelor mele la nivelul la care eu astept, insa ma gandesc la luptele pe care acestia le duc chiar cu ei insisi, iar asta ma face sa actionez cu dragoste si sa fiu mai rabdator. 

Poti sa ne dai cateva sfaturi prin care sa putem sa abordam  oameni in situatii delicate, din punct de vedere muzical?

Cred ca rabdarea e un factor foarte important in multe domenii, nu doar in cel al muzicii. De multe ori etichetam oamenii prin ceea ce pot oferi si nu le dam valoare, dintr-un motiv sau altul. Avand rabdare le oferim incredere, lucru pe care, poate il au nevoie cel mai mult.

Care este mesajul tau pentru tobosarii romani de pe tooftaff?


Ii salut pe toti tobosarii si le urez numai bine in toate. Apreciez ca ati avut rabdare sa cititi acest interviu si multumesc TOOFTAFF pentru onoarea de a completa acest material.
 








Comments